hr

Egészséges szív és érrendszer

Mára már számos kísérleti eredmény bizonyítja, hogy a rezveratrol valóban jelentős szerepet játszhat a szív- és érrendszeri betegeségek kivédésében, sőt, azok gyógyításában is. E betegségek kialakulása – az esetek túlnyomó többségében – az artériák kezdeti rugalmasság vesztésére, majd pedig az ezt követő meszesedésére vezethető vissza (amely utóbbi két folyamatot együttesen szokás érelmeszesedésnek nevezni). Az érelmeszesedés (arteriosclerosis) egy éveken, sőt évtizedeken át kialakuló, számos különböző biokémiai változás következtében kifejlődő betegség, amelynek az utolsó stádiumában már a nagyban leszkült erek nem képesek a szöveteket kellő mennyiség vérrel (azaz oxigénnel és bizonyos tápanyagokkal) ellátni, aminek eredménye pl. szívinfarktus vagy sztrók. A széleskörű biokémiai vizsgálatokból ma úgy tűnik, hogy a rezveratrol számos ponton képes az arteriosclerosis folyamatát leállítani, ill. kedvezően befolyásolni.

A tudósokat 1992 óta foglalkoztatja a rezveratrol egészségre gyakorolt hatása, amikor is első alkalommal mutatták ki jelenlétét a vörösborban, arra engedve következtetni, hogy a rezveratrol segíthet megmagyarázni a „Francia paradoxon” néven elhíresült jelenséget. (A paradoxon lényege, hogy a francia népesség körében sokkal ritkábbak a szív- és érrendszeri megbetegedések, mint más hasonlóan kalóriadús ételeket fogyasztó országok népességében.) Ezt követően kutatások kiderítették, hogy a rezveratrol egy nagyon erős antioxidáns, mely öregedésgátló, gombaölő és gyulladáscsökkentő hatású is egyben. A közelmúltban végzett kutatások előrevetítik, hogy a rezveratrol képes lehet gátolni számos rák típus kialakulását, valamint növelheti a sejtek élettartamát.

A Q10 koenzimre mindenkinek szüksége van, egészségi állapottól függetlenül. Megtalálható a szervezet szinte összes testrészében, a legnagyobb mennyiségben a szívben, a vesében, a májban és a mellékvesében. A Q10 koenzim természetes, testen belüli termelése az életkor előrehaladtával csökken, a szervezetünk kb. 30 éves korig termeli, utána külső pótlásra van szükség. Szervezetünkben az immunrendszer és a szív az, ami legjobban függnek a CoQ10 mennyiségétől és természetesen e kettő fog először sérülni, amennyiben az öregedéssel járó csökkenés megjelenik.

A Q10 koenzimet valódi csodaszernek tartják a fogyasztói, mivel remek antioxidáns, vizsgálatok kimutatták, hogy kedvező hatást fejt ki migrénes fejfájásban szenvedőknél, kedvezően befolyásolja a vérnyomást, valamint hozzájárul a szervezetben sok létfontosságú folyamathoz, mint például az energiatermeléshez is.

A niacin értágító hatású, javítja a vérkeringést, mérsékli az érelmeszesedést, a koleszterin- és trigliceridszintet. Emellett, hosszabb ideig, nagy adagokban alkalmazva fokozza a koleszterin kiválasztását, csökkenti az LDL termelést és a koleszterinszintézist. Kiváló méregtelenítő hatású.

Az E vitamin védi a szívet, ugyanis szabad gyök fogó hatása védi a szív a károsodásoktól, így kevésbé alakul ki érelmeszesedés. A vérlemezkék összecsapódását, vagyis a vérrögképződést gátolja, ezzel véd a trombózis, a szívroham és a szélütés kialakulása ellen is.

A szelén gátolja a vérrögképződést, csökkentve a szívinfarktus és a stroke kockázatát.