hr

Egészséges izületek

Ajánlott termék:

Porcerősítő

A glükozamin szerepet játszik a szervezet ízületeiben lévő porc szerkezetének és funkciójának fenntartásában és valószínűsíthetően gyulladást csökkentő tulajdonsággal rendelkezik. A glükozamin bevitelével a károsodott porcállomány fokozatosan regenerálódik és újraképződik.. Segíti a súrlódásnak kitett ízületi szövetek működését és a porcszövetek újraképződését.

Sportolóknál, nehéz fizikai munkát végzőknél illetve túlsúlyosoknál gyakran alakulnak ki ízületi, porckárosodások, amelyek térd-, könyök-, vállfájdalmakkal járnak. A glükozamin segít megőrizni az ízületek, porcok, inak egészségét, jó hatásfokkal segíti a porcok regenerálódását, illetve megakadályozza a további károsodást, azzal, hogy karbantartja, mintegy „kenést” biztosít számukra.

A kondroitin-szulfát legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a glükozaminoglikánoknál is nagyobb mennyiségben képes megkötni vizet. A porcszövetek degeneratív folyamataiban a porc kondroitin-szulfát tartalma jelentősen csökken, ennek következtében a vízmegkötő képessége is kisebb lesz, így a csökkent víztartalmú szövetek rugalmassága jelentősen csökken. Ez a folyamat azután terhelés hatására kialakuló mikrosérülések kialakulásához vezethet, ami aztán további leépülési folyamatokat indíthat be a porcszövetben. A kondroitin-szulfát azonban fokozza a porcsejtek proteoglikán és kollagén szintézisét, így fontos szerepet tölt be a porcok eredeti rugalmasságának visszaállításában is. Ez a vegyület nem csak a porc újdonképződésben tölt be alapvető szerepet, hanem a porcot bontó enzimek inaktiválása révén megállítja a porc pusztulását, és ezen keresztül gyulladásgátló hatása is jelentős.

A hialuronsav a szervezetünkben is megtalálható természetes anyag. Legfőbb jellemzője, hogy igen sok vizet képes megkötni: saját tömegének ezerszeresét. Jelentős összetevője a bőr kötőszöveteinek, az izmoknak és az ízületi folyadéknak.

A hialuronsav biztosítja a bőr és a kötőszövetek víztartalmát, rugalmasságát, és nem mellesleg az ízületi folyadékok viszkozitását. Csökkenti a súrlódást a porcok felszínén, így védi a porcokat a mechanikai traumákból adódó kopás ellen, ezzel hozzájárul az ízületek rugalmasságához, mozgékonyságához. Ha csökken a hialuronsav mennyisége a szervezetben, csökken a bőr és a bőr alatti kötőszövetek rugalmassága és gyakoribbá válhatnak a kopásos eredetű ízületi gyulladások.